Ez a weboldal sütiket használ. Az európai uniós jogszabályok értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy módosítsa adatvédelmi beállításait.
További információk Engedélyezem
Facebook

Orvosi rovat

Menstruáció szülés után

Menstruáció szülés után

De hogy mikor tér vissza a havi vérzés a szülés után, még a lányok közül is jóval kevesebben tudják, és jóval kevésbé is határozható meg pontosan. A szülés után a hormonális viszonyok nem állnak vissza a terhesség előtti normális kerékvágásba, hiszen a szervezetnek még kötelessége van a kicsivel szemben: biztosítania kell, hogy a mell mirigyei anyatejet termeljenek a szoptatáshoz. Ezért a természet úgy rendezte, hogy bizonyos hormonális változások, amelyek gátolják a peteérést és a szabályos méhnyálkahártya lelökődést, a szülés után is fennmaradjanak.

A terhesség bekövetkeztének feltétele a petefészekben megérett petesejt kiszabadulása, a ciklus általában 14. napján bekövetkező peteérés (ovuláció). Szabályos ciklus esetén az így létrejött hormonális változások eredményeként jön létre a ciklus 28. napján a méhnyálkahártya lelökődése, a menstruáció.

Jó tudni: menstruációs vérzés peteérés nélkül is jelentkezhet. Ezt "anovulációs ciklus"-nak hívják.

Így a gyermekágyas időszak kezdetén sem a menstruáció, sem a peteérés még nem indul be. Mivel pedig a teherbeesés érett pete nélkül nem képzelhető el, a szoptatás ideje alatt elvileg nehéz teherbe esni. De csak elvileg! Mindjárt meglátjuk, hogy miért!

Igaz-e, hogy nem lehet teherbe esni szoptatás alatt?

Nagyon nehéz megjósolni az említett gátló hatásnak az időtartamát, de bizonyosan hosszabb az újszülöttjüket kizárólag szoptatással tápláló nőknél. Ilyen esetekben, a gyermekszülés után átlagosan 14-15 hónap telik el a havi vérzés visszatéréséig. Amennyiben az anya ritkábban szoptat, menstruáció már korábban, szülés után hat hónappal, esetleg még hamarabb jelentkezhet. A szülést követő első néhány hónap alatt általában nincs peteérés, ennek megfelelően a terhesség létrejötte igen valószínűtlen. DE ELŐFORDULHAT!

Mert, ahogy ebben a világban minden előfordulhat, miért pont ez lenne kivétel? Ki ne ismerne a rokonságban vagy az ismerősök között olyan testvéreket, akik között csak 1 év korkülönbség van. Ehhez pedig ugye kb. 3 hónapos gyermek mellett kellett teherbe esni...

 

Nem megbízható módszer azt gondolni sem, hogy amíg a menstruációm nem jön vissza, addig vagyok védett a teherbe eséstől. Ovuláció, azaz peteérés, ugyanis akár már az első menzesz előtt bekövetkezhet. A házasságban élőknél egy újabb terhesség sokszor persze nem jelent gondot, hiszen úgyis akarnak még egy gyermeket. A legtöbb pár azonban ma már szeretné tudatosan befolyásolni az életét, és úgy alakítani a következő gyermek születésének időpontját, hogy az a kicsinek és a szülőknek is a legjobb legyen. Ezért a szülés utáni időszakban is mindenképpen célszerű valamilyen fogamzásgátló módszert alkalmazni.

Fontos tudni!

A közvélekedéssel ellentétben a szoptatás önmagában nem véd teljes biztonsággal a teherbe eséstől. Valóban sokkal kisebb rá az esély, de nem 100 százalékos!

 

Hasonló cikkek

Orvosi rovat

Minden műtétet alapos kivizsgálás előz meg

A nőgyógyászati beavatkozások előtt elvégzendő vizsgálatokat a műtét típusa és a páciens esetleges egyéb betegségei határozzák meg.

Orvosi rovat

A hüvely

A hüvely a kismedence alján helyezkedik el.

Horoszkóp

Kíváncsi vagy, mit tartogat számodra az előtted álló hónap?

Fogamzásgátló
választó

Tudd meg, hogy melyik a számodra legideálisabb fogamzásgátló módszer!

Választok »

Tények és tévhitek

A hosszú távú fogamzásgátlásról

Tovább »