Facebook

Orvosi rovat

Menstruáció szülés után

Menstruáció szülés után

De hogy mikor tér vissza a havi vérzés a szülés után, még a lányok közül is jóval kevesebben tudják, és jóval kevésbé is határozható meg pontosan. A szülés után a hormonális viszonyok nem állnak vissza a terhesség előtti normális kerékvágásba, hiszen a szervezetnek még kötelessége van a kicsivel szemben: biztosítania kell, hogy a mell mirigyei anyatejet termeljenek a szoptatáshoz. Ezért a természet úgy rendezte, hogy bizonyos hormonális változások, amelyek gátolják a peteérést és a szabályos méhnyálkahártya lelökődést, a szülés után is fennmaradjanak.

A terhesség bekövetkeztének feltétele a petefészekben megérett petesejt kiszabadulása, a ciklus általában 14. napján bekövetkező peteérés (ovuláció). Szabályos ciklus esetén az így létrejött hormonális változások eredményeként jön létre a ciklus 28. napján a méhnyálkahártya lelökődése, a menstruáció.

Jó tudni: menstruációs vérzés peteérés nélkül is jelentkezhet. Ezt "anovulációs ciklus"-nak hívják.

Így a gyermekágyas időszak kezdetén sem a menstruáció, sem a peteérés még nem indul be. Mivel pedig a teherbeesés érett pete nélkül nem képzelhető el, a szoptatás ideje alatt elvileg nehéz teherbe esni. De csak elvileg! Mindjárt meglátjuk, hogy miért!

Igaz-e, hogy nem lehet teherbe esni szoptatás alatt?

Nagyon nehéz megjósolni az említett gátló hatásnak az időtartamát, de bizonyosan hosszabb az újszülöttjüket kizárólag szoptatással tápláló nőknél. Ilyen esetekben, a gyermekszülés után átlagosan 14-15 hónap telik el a havi vérzés visszatéréséig. Amennyiben az anya ritkábban szoptat, menstruáció már korábban, szülés után hat hónappal, esetleg még hamarabb jelentkezhet. A szülést követő első néhány hónap alatt általában nincs peteérés, ennek megfelelően a terhesség létrejötte igen valószínűtlen. DE ELŐFORDULHAT!

Mert, ahogy ebben a világban minden előfordulhat, miért pont ez lenne kivétel? Ki ne ismerne a rokonságban vagy az ismerősök között olyan testvéreket, akik között csak 1 év korkülönbség van. Ehhez pedig ugye kb. 3 hónapos gyermek mellett kellett teherbe esni...

 

Nem megbízható módszer azt gondolni sem, hogy amíg a menstruációm nem jön vissza, addig vagyok védett a teherbe eséstől. Ovuláció, azaz peteérés, ugyanis akár már az első menzesz előtt bekövetkezhet. A házasságban élőknél egy újabb terhesség sokszor persze nem jelent gondot, hiszen úgyis akarnak még egy gyermeket. A legtöbb pár azonban ma már szeretné tudatosan befolyásolni az életét, és úgy alakítani a következő gyermek születésének időpontját, hogy az a kicsinek és a szülőknek is a legjobb legyen. Ezért a szülés utáni időszakban is mindenképpen célszerű valamilyen fogamzásgátló módszert alkalmazni.

Fontos tudni!

A közvélekedéssel ellentétben a szoptatás önmagában nem véd teljes biztonsággal a teherbe eséstől. Valóban sokkal kisebb rá az esély, de nem 100 százalékos!

 

Hasonló cikkek

Orvosi rovat

Hüvelyfolyások

Folyásnak tekintünk minden olyan hüvelyváladékozást, aminek kellemetlen szaga van, viszket, csíp, közösüléskor fájdalmat, esetleg alhasi panaszokat okoz, vagy egyszerűen másfajta váladékozás jelenik meg, ami kellemetlen.

Orvosi rovat

A menstruációt kísérő kóros tünetek

A menstruációs ciklussal együtt járó hormonális változások a legtöbb nőnél okozhatnak enyhe szubjektív tüneteket: emlőfeszülés, teltségérzés, fáradékonyság, ingerültség, időnként fejfájás, azonban ezek az életmódot, aktivitást nem befolyásolják.

A nőgyógyász
válaszol

Vannak kérdések, amelyeket csak szakembereknek tehetsz fel.

Tovább »

Horoszkóp

Kíváncsi vagy, mit tartogat számodra az előtted álló hónap?

Fogamzásgátló
választó

Tudd meg, hogy melyik a számodra legideálisabb fogamzásgátló módszer!

Választok »

Tények és tévhitek

A hosszú távú fogamzásgátlásról

Tovább »