Facebook

Párkapcsolat

Mikor jön el az összeköltözés ideje?

Párkapcsolat
article head image

Sok találkozás jövője eleve megjósolható: nagy részük az idők folyamán kudarcra van ítélve (ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy életfogytig kizárólag egy kapcsolat tarthat, a többi előbb-utóbb kifullad) és van, amelyikből házasság lesz (szerencsés esetben nem végződik válással), vagy papírok nélküli hosszú szerelem.

Hogy az együttélés melyik formában mikor következik be, az mindig a kapcsolat aktuális állapotától és a benne részt vevők személyiségjegyeitől, életkorától függ. A régi, összebútorozással kapcsolatos sztereotípiák mára idejétmúlttá váltak, az pedig a többségnek még csak eszébe sem jut, hogy szexuális tapasztalat nélkül vágjon bele egy házasságba. Kultúránkban pedig ismeretlenek az eleve elrendelt, hozomány- és/vagy társadalmi státusz-vadász frigyek. A mindennapok felgyorsulása, az újfajta szemléletmód, a karrier és egzisztencia megteremtésének vágya illetve az ebből (is) származó késői gyermekvállalás teljesen átformálta a párkapcsolatok alakulását. Ma már egyre gyakoribb, hogy a közös hajlék kialakítása nem a tanulás befejezése utáni logikus lépésként adódik, egy egyébként már nagyon jól működő kapcsolat megkoronázásaként, két, egymást jól ismerő fiatal közös döntéseként.

 

Nézzük a klasszikus példát!

 

A megismerkedés után klasszikus esetben a randizós időszakot előbb-utóbb együttalvás követi. A filmekben ennek színtere legtöbbször a férfi lakása/albérlete, stb. A lényeg szempontjából mindegy. A klisé adott: a nő házasságot akar, a férfi szabadságot. Mit tesz ilyenkor a nő? Először egy szexi ruhadarabot hagy „véletlenül” a férfinál, majd következik a fogkefe, míg végül, szép lassan egy komplett ruhatár után az új kanapé is beköltözik. S mit tesz ilyenkor a férfi? Menekülőre fogja - a sztereotípia szerint. De a valóságban történhet máshogy is, természetesen, hiszen ahány ember, annyi fajta párkapcsolat.

Hiszen az élet hozza az ellenpéldát is, bőségesen. Hiszen mi a helyzet azokkal a férfiakkal, akik személyiségükből kifolyóan egy erősebb nő irányítására vágynak? A kapcsolat ebben a formában kiválóan működik, a férfi önérzetén nem esik csorba. Ilyen esetben könnyen megtörténhet, hogy ez első randi után összebútoroznak, s hacsak a nőnek nem lesz kívánsága, hogy a kapcsolatból kilépjen, a holtomiglan-holtodiglan garantált.

A villámgyors összeköltözés (gyakran villámgyors szétköltözéssel végződő) másik formája világtendencia. A feleknek sem kedvük, sem idejük randizással bíbelődni, így a megbizonyosodás gyors formáját választják: a kapcsolat jövője hamarosan megmutatkozik és eldől, hogy újabb költözés vagy hosszú együttélés következik. Ez a forma inkább az idősebbekre jellemző, illetve azokra, akiknek a munkatempója nagyon feszített, a kapcsolat résztvevő(i) siker- és célorientált(ak). A hibája? A kérdés inkább az, hogy mi nem a hibája? Kimarad a randizós, romantikus időszak, mikor a felek kezdetben kóstolgathatják egymást. Nincs idő a másik tulajdonságainak, szokásainak, életmódjának részletesebb feltérképezésére, a türelmes összecsiszolódásra ebben a formában gondolni sem érdemes. A másik fél személyében egy félig idegen karakter lép be életünkbe, akiről jóformán még azt sem tudjuk, a reggeli kávét cukorral vagy mézzel issza-e. Arról nem is beszélve, hogy milyen kapcsolat kiindulópontja az, ahol a résztvevők nem kíváncsiak a másikra? Azonban ha a feleknek szerencséjük van, még így félig vakon is sikerül a zsákjuk foltját megtalálni s boldog jövő, kiegyensúlyozott kapcsolat elébe menni.

A rapid összebútorozás romantikusabb formája, mikor a pár a kezdetektől érzi, hogy őket a mindenható bizony egymásnak teremtette. Az érzést csak a jövő igazolhatja, mindenesetre ez a szerencsés végkifejlet igen ritka manapság (bár valljuk be, egy szerelem kezdetén mindenki így érez a másik iránt).
A másik végletet azok a párok alkotják, akik ugyan testi-lelki közösséget alkotnak, kapcsolatukat a nyilvánosság előtt felvállalják és magukat a másik felének tekintik, mégsem élnek egy fedél alatt. Ezek az esetek sem egyformák és nem lehet általánosítani: nem biztos, hogy az elköteleződés hiánya vagy az attól való félelem mozgatja a partnereket. Sok esetben még kényelmesebb is lehet, mint a definitív együttélés: ha az embernek kedve szottyan, egyedül hajtja álomra a fejét és senki nem problémázik azon, ha a vacsora utáni rendetlenség reggelig sem tűnik el. Ugyanakkor az esetek döntő többségében mégis valamilyen érzelmi anomália bújik meg a háttérben, legenyhébb esetben az alkalmazkodásra való hajlandóság hiánya.

Egy biztos: az összeköltözés megrázkódtatást, érzelmi stresszt jelent. Beismerik vagy sem, mindkét fél részéről megjelenik a megfelelési kényszer, amely kezdetben megterhelő lehet, bár a mézeshetek boldogságához fogható érzés nagyban tompítja a kétségeket. Nem felejthetjük el azonban, hogy az összebútorozás nagy életmódbeli változásokkal jár: a háztartás vezetése közös feladattá válik, felmerülnek a kasszával kapcsolatos kérdések, a rezsi problémaköre, és egyáltalán, a kölcsönös alkalmazkodás és tolerancia szükségessége. Mindemellett a hétköznapok közös megélése sokszor megy a romantika rovására: ezek után a tüzet táplálni kell, a kapcsolat jövőjének megóvása bizony aktív menedzselést kíván, mindkét fél részéről.

Egy a biztos: mindenki másképp csinálja. Minden szuverén személyiség a saját igényeinek legmegfelelőbb partnert keresi, és hiába az evolúciós monda, miszerint a nő társat, a férfi szaporítóképességének kiteljesedését keresi, a civilizációs normák elég erősek ahhoz, hogy előbb-utóbb mindkét fél a megállapodást tekintse etalonnak, természetesen a neki megfelelő partner oldalán.

- Dr. Kónya Judit -


Hasonló cikkek

Párkapcsolat

Jó szerencse a hálószobából

Habár minden szoba egyenrangú a Feng Shui szerint, a hálószoba különösen fontos szerepet tölt be a család boldogságának és elégedett életének biztosítása szempontjából.

Párkapcsolat

Szimpátiakapcsolat

Aki nem tudná, van egy kapcsolatfajta, ami eddig is létezett ugyan, de nem volt neve, és ami mostantól fogva meg már nevesített és ettől deklaráltan létező.

A nőgyógyász
válaszol

Vannak kérdések, amelyeket csak szakembereknek tehetsz fel.

Tovább »

Horoszkóp

Kíváncsi vagy, mit tartogat számodra az előtted álló hónap?

Fogamzásgátló
választó

Tudd meg, hogy melyik a számodra legideálisabb fogamzásgátló módszer!

Választok »

Tények és tévhitek

A hosszú távú fogamzásgátlásról

Tovább »